C R O

Anezi je profesionalna pjevačica pravog imena Alena Nezirević. Rođena je 14.11.1986. godine u BiH, u Banja Luci, odakle joj je otac, a odrasla je s roditeljima u Hrvatskoj, u Vrsaru (Istra), odakle joj je majka.

Završila je Opću gimnaziju u Pazinu, a od 2005. do 2015. godine živjela je u Rijeci, iako ljeta oduvijek provodi u Vrsaru. U Rijeci 2005. godine upisuje Pravni fakultet. Nakon što u roku završava prvu godinu, zbog ljubavi prema pjevanju, gubi interes i fokus za studiranjem prava, ali se nekoliko godina kasnije vraća na fakultet i prebacuje na smjer upravnog pravnika. Međutim, unatoč stečenoj diplomi upravnog pravnika nikada nije željela raditi u struci, a prateći osjećaj da je njen pravi poziv ipak javno bavljenje glazbom i showbiz od 2016. godine češće počinje boraviti u Zagrebu.

Tijekom 2016. godine Anezi surađuje sa zagrebačkim skladateljem Markom Tomasovićem koji je autor glazbe njena prva dva singla “Da l’ se sjetiš ikada?” i “Samo najbolje želim ti”, dok je autor teksta Anezi. Singlovi su dobili i akustične verzije te stvorili temelje za početak javne glazbene karijere. Iste godine, Anezi prihvaća poziv za sudjelovanje na festivalu Melodije Istre i Kvarnera u duetu s legendarnim ocem “ča vala” Duškom Jeličićem Duletom gdje se uspješno predstavlja publici tih regija s njihovom pjesmom „Happy end“.

U Zagrebu upisuje i školu, smjer za muzičku produkciju na MPA akademiji, koju završava sredinom 2016. Nedugo zatim tamo upisuje i smjer za skladanje i aranžiranje pjesama, koji završava početkom 2017.

Tijekom 2017. izlazi njen 3. singl “Pokaži mi put”, na kojem je Anezi koautor glazbe i teksta. Ta je pjesma, i njen spot, nastala u sklopu programa MPA akademije u Zagrebu kroz jednu spontanu ideju i kreaciju s Danijelom Borovnjak kao koautoricom teksta i Bojanom Šalamonom Shallom i Predragom Martinjakom Peggyjem koji potisuju aranžman. Zanimljivost je da je taj singl dobio svoje službeno izdanje tek tri godine kasnije, 2020. godine, od strane diskografske kuće Menart, paralelno s izdavanjem akustične verzije tog singla.

Iako je do 2017. Anezi snimila par pjesama s njima se nije htjela ponuditi ni jednom diskografu, već je bila strpljiva i analitična čekajući najbolju moguću poziciju za sebe. Za to je kroz tu godinu shvatila da treba veliku uštedu vremena i novca za prepoznavanje njenog lica u javnosti, pa se zato, prateći intuiciju i vjerujući da joj je osobnost originalna, odlučila prijaviti na audiciju za poznati reality show “Big Brother”. Takav format ju je privukao jer je show o osobnosti, dosta je gledan, a ugovorom o sudjelovanju ne ulazi u pjevačku sferu, gdje joj je bilo bitno zadržati slobodu. Iako je bila svjesna velikog rizika za pjevački imidž, koji nosi pojavljivanje u reality formatima, znala je da ako kandidat dobro iskoristi sudjelovanje ono će mu donijeti medijsku prepoznatljivost lica i prilike koje se normalnim putem moraju godinama stjecati. Hrabro se odlučila za prijavu po onoj “Tko ne riskira ne profitira.”, a glavni razlog prijave bila je želja da uštedi vrijeme i novac za prepoznavanje njenog lica u javnosti, te da stekne podršku gledatelja tog showa za koje je vjerovala da bi mogli prepoznati kvalitete njene osobnosti i njene talente, te stoga i u budućnosti pratiti njen rad. Anezi nije pogriješila slušajući intuiciju, jer je u konačnici između četiri tisuće kandidata i izabrana za Big Brother kuću.

2018. ušla je u Big Brother show i nakon punih tri i pol mjeseca izolacije stigla je do samog superfinala. Uz treće mjesto, osvojila je brojne simpatije u javnosti. U ljeto je samostalno nastupila na festivalu Etnofest Neum, u BiH, s četvrtim singlom “Pravi put”, za koji je sama napisala tekst. Istovremeno dobiva poziv RTL producenata za novi mega popularan reality show, prvi puta prikazivan u Hrvatskoj, “Gospodin Savršeni”. Iako se isprva ne vidi u tom formatu, predosjećajući da će prva sezona biti jako gledana i znajući da će se prikazivati u istoj godini u kojoj je bila i u Big Brotheru, Anezi procjenjuje da je dobro da taj poziv prihvati. U show ulazi aposlutno svoja, baš kao što je bila i u Big Brotheru. Otvoreno iskazuje da ne vjeruje u savršenstva, no unatoč tomu “Gospodin Savršeni” ju je zadržao u showu gotovo do samog kraja.

Sudjelovanjem u dva popularna reality-ja 2018. godine Anezi je definitivno brzo izašla iz anonimnosti i time utabala put na showbiz sceni. Skrenula je pozornost na sebe kao osoba sa stavom i kao pjevačica, čime joj se ispunila velika želja. Na jesen je krenula suradnja s poznatim hit mejkerom, osnivačem dance grupe Colonia, Borisom Đurđevićem. Boris za nju, u suradnji sa suprugom i autoricom stihova Valerijom Đurđević, potpisuje njen peti singl “Srce nema raspored”. Paralelno s emitiranjem showa Gospodin Savršeni izlazi šesti singl, pod nazivom “Savršeni”, koji kompletno autorski potpisuje Boris.

U srpnju 2019. Anezi potpisuje svoj prvi diskografski ugovor s izdavačkom kućom Menart, a nedugo nakon toga izlazi njen sedmi singl “Nepozvan gost”, kojeg također kompletno potpisuje Boris, a zatim “Srce nema raspored (acoustic version)”, čiji aranžman i produkciju potpisuje Emir Grozdanić.

Razlog snimanja akustičnih verzija je taj što su Anezi te verzije artističnije i puno nastupa i u akustičnim izdanjima.

Osmi singl “Volim te” izašao joj je u listopadu 2019., a poseban je za Anezi, jer je to prvi singl gdje sama u cijelosti potpisuje glazbu i tekst. Produkciju potpisuje jedan od najuspješnijih producenata u Hrvatskoj – Nikša Bratoš, a aranžman Nikša zajedno s mladim i talentiranim Domagojem Perišićem. Anezi i Perišić se od 2021. godine odlučuju na kontinuiranu suradnju.

Sa spotom za “Volim te” postaje jasno da njena snažna osobnost neće ostati samo na pjevanju, već da će ona kroz svoju karijeru biti i društveno angažirana osoba sa stavom. Kroz simboliku šarenih, duginih, boja, koje se provlače kroz taj spot, Anezi odašilje jednu snažnu poruku, a ta je: “Sve su ljubavi jednako vrijedne.”.

Na samom kraju 2018. Anezi na You Tube-u, uz postojeći glazbeni `ANEZI Music Channel`, otvara novi kanal `ANEZI analizira` na kojem postavlja razne ozbiljne i neozbiljne vlogove, intervjue, priče iz života, njene stavove, itd. Želja joj je da se iz hobija, ali ako zatreba i ozbiljno, kroz taj kanal obraća direktno, bez medija kao posrednika, ljudima koji će željeti čuti i znati više o njenom liku i djelu.

2020. godine Anezi izdaje deveti singl , “Radoznala budalo” koji je prvi s inozemnom suradnjom sa sarajevskim skladateljem Gordanom Dizdarevićem. Dizdarević je autor skladbe, a Anezi je zajedno s njim koautorica teksta. Na ovom singlu se po četvrti put nastavlja suradnja s Borisom Đurđevićem, ali ovaj put samo kroz aranžman. I na ovoj pjesmi Anezi nastavlja svoje akustične projekte, ali ovaj put u tamburaškom aranžmanu. Ta verzija snimljena je u Sarajevu u studiju skladatelja Gordana Dizdarevića s TS `Dukati` iz Širokog Brijega.

U ljeto 2020. izdaje simpatični plesni singl, zafrkantskog teksta, “Opa E”, kao prvi u suradnji s poznatim riječkim hitmejkerom zabavnih stihova, Robertom Pilepićem, a na početku 2021. najavjuje singl “100 je razloga” u suradnji s dugogodišnjim prijateljem i kolegom Emirom Grozdanićem.

14.05.2021. Anezi je izdala svoj prvi album pod nazivom “100 je razloga” – čak dupli! Na prvom cd-u nalaze se sve dosadašnje pjesme, s jednom novom – “100 je razloga”, a na drugom cd-u je live album pjesama s prvog cd-a. Snimiti live album bila je zajednička inicijativa Anezi i kolega i prijatelja Ante Grossija i Domagoja Keče, koji su složili live aranžmane za njihov bend Gramophonix s kojim je sve snimljeno. Stilski su se povezale sve pjesme s prvog cd-a pod zajednički nazivnik. Rezultat je jedan jako dobar album zabavne pop glazbe, koji je sniman za vrijeme lockdowna u Tvornici Kulture, na Valentinovo 2021. Sve se može pogledati na You Tube pod: “Live session prvog albuma `100 je razloga` (Tvornica Kulture)” .      

Kao dijete Anezi je često pjevala na školskim i drugim manifestacijama. Od 11. godine četiri je godine privatno pohađala satove klavira, a svaku godinu je službeno polagala pri Osnovnoj glazbenoj školi u Poreču. Sa 16 godina se prijavila na dječji festival „All you need is love“ u Pazinu i osvojila je nagradu za najbolju interpretaciju pjesme „I will always love you“ od Whitney Houston.

Inače, Anezi profesionalno počinje nastupati kao pjevačica mnogo godina prije službenog početka karijere, a to je sa 17 godina. Od tada je uvijek bila glavni vokal i „frontgirl“ svih duo, trio, kvartet i kvintet kombinacija u kojima se nalazila naredno desetljeće.

Uglavnom je nastupala u ljetnim sezonama za velike hotelske lance, a izvan turističke sezone na raznim zabavama, domjencima, dočecima novih godina i ponekad na vjenčanjima.

2009. godine u Rijeci je polazila vokalni tečaj za pop pjevanje pri udruzi pod vodstvom Olje Dešića, a pod mentorstvom hrvatske jazz pjevačice Lele Kaplowitz. Lela ju upoznaje s Davidom Savčićem, riječkim flamenco gitaristom koji je 16 godina živio u Londonu gdje je ostvario razne uspjehe, a od najznačajnijih mu je glazba za svjetske reklame i holivudske filmove, nastupanje sa svjetski poznatom violinisticom Vanessom Mae i rad pod svjetski vodećom izdavačkom kućom EMI. David je prepoznao Anezin artistični i pjevački talent i potencijal te ju pozvao da bude pjevačica za njegov flamenco fusion projekt na kojem su surađivali 2010. i 2013. godine.

2011. godine Anezi počinje surađivati s Emirom Grozdanićem, također riječkim glazbenikom poznatim i pod imenom Jed Becker, pod kojim vodi svoju blues karijeru i nastupa s renomiranim glazbenicima poput Elvisa Stanića. Emir je gitarist, pjevač, glazbeni producent, a i voditelj glazbene udruge „Ri Stars“ koja okuplja soliste osnovnih i srednjih škola. Anezi i Emir su zajedno nastupali po Hrvatskoj i Sloveniji u raznim angažmanima, a njihova suradnja traje i danas kroz nastupe, ali i njene autorske pjesme.

Prije početka njene javne karijere, interesantna činjenica je da je ona uvijek odbijala biti stalni i službeni član ikojeg glazbenog sastava već je uvijek radije ostajala neovisni glazbeni suradnik. Razlog tome jest taj da je to oduvijek narušavalo njenu viziju solo karijere, a i bila je vođena svojom: “Za velike obaveze trebam potencijalno veliki biznis, a ne poznatu i relativno sigurnu konstantu.”. Na taj način je čuvala apsolutnu slobodu za dan kada će uložiti u sebe kroz svoje pjesme s kojima bi se predstavila bez ikakvih sputavanja i u konačnici kako bi privukla najbolji mogući tim ljudi, za scenu i iza nje, s kojima bi mogla najbolje surađivati.

Da zna pjevati saznala je relativno kasno, s 8 godina uz pjesmu `Simpatija` grupe Magazin, ali od tada pjevanje je postalo i ostalo njezina najveća strast. Uvijek je isticala da to za nju nije samo posao, već je to ljubav i “životni nektar” u kojem pronalazi veliko zadovoljstvo. Posvetiti život glazbenoj interpretaciji i stvaralaštvu za nju vrijedi beskonačno života.

Na nastupima joj je publika uvijek iskazivala predivnu podršku i poticala ju da krene snimati svoje pjesme i započne javnu karijeru, ali Anezi je to, iz raznih razloga, odgađala sve do ulaska u tridesetu godinu života. Po njenoj procjeni do tada je bilo puno manje podrške i prilika za ozbiljnije poslovne projekte. Međutim, sada kada se za tim nekim situacijama osvrće ona kaže: „Najvažnije je da ne žalim za ičim i da kojim slučajem mogu vratiti vrijeme ništa ne bih promijenila. Kroz ta iskustva, život mi je dao priliku i vrijeme da duhovno evoluiram i rastem, da istinski spoznam tko sam, što zapravo želim biti i najvažnije kako to želim postati. Doduše, bilo je tu dosta naizgled dobrih prilika, međutim moja intuicija nikada nije osjetila da su to prave prilike koje vode onome čemu sam oduvijek znala da želim. Tako da sam svjesno radije izabirala i dalje biti anonimna, ali tako biti samo svoj čovjek dok ne dođe vrijeme za duhovno i materijalno izbalansirane suradnje. Kada sada razmišljam o tim nekim situacijama, iskreno zahvaljujem dragom Bogu što se sve tako odigralo. Uviđam da su sve te situacije bile projekcije koje su me vodile prema pravom putu.

E N G

Alena Nezirevic is a singer with the stage name “Anezi“. She was born on November 14th,1986 in Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, while her parents were on vacation visiting her father’s side of the family. After her birth, Alena lived in Vrsar, Istria, Croatia, where her mother is from. She finished high school in Pazin. From 2005-2015, she lived in Rijeka, but during summers, she lived in Vrsar. In Rijeka, she graduated from the University of Faculty of Law. However, the feeling that her true call was still singing, from 2016, she often stayed in Zagreb.

The start of Anezi’s public career was in 2016, when she published her first two singles “Da l` se sjetiš ikada?” and “Samo najbolje želim ti”, in collaboration with songwritter Marko Tomosavić from Zagreb. She wrote the lyrics for both of these songs, as well as made acoustic versions of them. This all created the foundation for her musical career. The same year, she accepted an invitation for participating in the festival “Melodies of Istria and Kvarner“, in a duet with a legend of these regions: Duško Jeličić Dule. She successfully performed to these regions with their song “Happy End”.

In Zagreb, from December 2015 through June 2016, Anezi attended and graduated MPA Academy for Music Production. Shortly after graduating, she enrolled into the Songwriting and Arrangement course at the same academy, and graduated from it in February 2017. Soon after, her 3rd single “Pokaži mi put”, was released. Anezi was a co-writter for this song, and it`s music video was made within the MPA program through a spontaneous idea.

At the end of that year, Anezi planned to continue to produce songs, but, following her intuition and believing her unique personality, she post-poned that and decided to sign-up for an audition for the famous reality show – “Big Brother”. Although she was aware of risk of having an appearance in reality shows for her singing image, Anezi knew that by making a good appearance on them, she would bring more media recognition of her face as well as opportunities that normally would take years to acquire. The main reasons for her participating in these types of shows were to save time and money on personal advertising, show her face more to the public, and gain support from the viewers of these show. She believed the viewers would recognize the qualities of her personality and her talents, and, in the future, follow her work. Anezi wasn’t wrong listening to her intuition because she was ultimately chosen for the Big Brother house among four thousand candidates. In 2018, Anezi entered the Big Brother show, and, after three and a half months of isolation, she reached the Superfinals.

In the summer of 2018. she performed at the Etnofest Neum Festival in BiH, with her fourth single “Pravi put”, that she again wrote the lyrics for. At the same time, she was invited by RTL producers for the newest popular reality show, first broadcasted in Croatia, “The Bachelor”. Although not normally seen in that type of reality, Anezi, anticipating that the first season would be highly watched and knowing that it will air in the same year she was in Big Brother, estimated that it was a good idea to accept the invitation. After negotiations, she entered this second show in her style, as herself, just as she was in Big Brother. Anezi openly declared that she did not believe in perfection, but, despite this, “The Bachelor” kept her on the show almost to the very end. By participating in these two popular reality shows, Anezi was able to break into the limelight and set the foundation for her showbiz scene. She turned her attention to herself as a person and as a singer, so her greatest desire was fulfilled.

In Fall 2018, Anezi started collaborating with a famous producer and songwritter, Boris Djurdjevic, the founder of the famous Croatian dance group, Colonia. In collaboration with Boris Anezi released her 5th single “Srce nema raspored”, which caught the attention of the public. In parallel with the “The Bachelor” broadcast, Anezi debuted her 6th single with Boris, titled “Savršeni”.

In July 2019, Anezi signed her first contract with record label Menart. Shortly thereafter, her 7th single by Boris Djurdjević came out, “Nepozvan gost”, and then “Srce nema raspored” (acoustic version), where the arrangement was signed by Emir Grozdanic from Rijeka.

In October 2019, the 8th single came out, “Volim te”. This single was particularly special because she wrote the music and lyrics herself. This song also had a famous Croatian producer, Niksa Bratos. With the video for “Volim te” it became clear that Anezi’s strong personality would not only continue with singing, but also by being socially engaged throughout her career. Through the symbolism of the rainbow colors that appear throughout the video, Anezi sends out a powerful message: “All love is equally valuable.”

At the end of 2018, Anezi, along with her existing YouTube channel “ANEZI Music Channel”,  started a new channel named “ANEZI Analyzes”, which posts vlogs, interviews, her lifestyle, her views, etc. She wanted to be able to speak directly through this channel, without any media filters, to people who would want to know more about her character and work.

In 2020, Anezi released her ninth single, “Radoznala budalo”, which is the first with a foreign collaboration with Sarajevo composer Gordan Dizdarević. Dizdarević is the author of the composition, and Anezi is the co-author of the text together with him. On this single, the collaboration with Boris Đurđević continues for the fourth time, but this time he only signs the arrangement.  On this song also Anezi continues her acoustic projects, but this time in a tamburitza arrangement. This version was recorded in Sarajevo in the studio of composer Gordan Dizdarević from TS Dukati from Široki Brijeg.

In the summer of 2020, she released acoustic version of song “Pokaži mi put” and soon after a dance single with funny video, “Opa E”, as the first in collaboration with the famous hitmaker from Rijeka, Robert Pilepić.

In 14.05.2021. she released her first album, named after new song at album – „100 je razloga“. She wrote that song in collaboration with a longtime friend and colleague Emir Grozdanić. It is interesting that her first album is a double release. The first cd contains all the songs she has recorded so far, with one new one, and the second cd is a live album of songs from the first cd. Video of live album can be viewed on You Tube: “Live session prvog albuma 100 je razloga (Tvornica Kulture)”.

During her early years as a child, Alena sung at elementary school music shows and one festival where she won a prize for the best interpretation of the song “I will always love you“ by Whitney Houston. For 4 years, she studied Piano Theory at the Poreč Elementary Music School.

Anezi began singing and performing when she was 17. Throughout the next decade, she was a lead vocal with many musicians. She mostly performed during summer seasons on the terraces at tourist resorts. After the summers were over, she performed at different parties and receptions, including New Year’s Eve and sometimes at wedding celebrations.

In 2009, Alena decided to attend a singing course on pop music from an association led by Olja Dešić, under the mentorship of Lela Kaplowitz, the Croatian Jazz singer. Lela introduced her to David Savčić, a flamenco guitarist born in Rijeka. In his 20s, he moved to London and played with stars such as Vanessa Mae, as well as has had a successful career in one of the world’s leading music companies, EMI Music Publishing, for 16 years. When he returned to Rijeka, David recognized Alena`s artistic talent as well as her potential. Ultimately, he decided to work with her, and she became the singer in his flamenco fusion band during the summers of 2010 and 2013.

Since December 2011, Alena has been performing with Emir Grozdanic, also known as the blues musician Jed Becker, another musician from Rijeka. Emir is a guitarist, singer, music producer, and manager of his musical drama school “Ri Stars”. Alena and Emir played all over Croatia and Slovenia for dance schools, New Year`s Eve celebrations, and professional conventions.

Before her public career began, an interesting fact is that she never wanted to be an official member of any music group, so she always remained an independent musical collaborator on various projects. She always says: “For big, signed, commitments I want big business!”. In this way, she kept her absolute freedom for the day when she will invest in herself with her own songs that will represent herself without any restraint. Through these means, she believes she will attract the best possible teams of people for performances as well as behind the scenes, so that it will provide the best way to promote her music.

Music has and will always be one of Anezi’s greatest passions. She always emphasizes that, for her, singing is more than just her job or a way to make a living; it is her love and passion, where she finds ultimate bliss.